Povratak

Teturanje mlade mačke i mogući uzroci | Potres mozga | Rahitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo mačku staru 20 mjeseci te je do sada bila zdrava bez ikakvih problema. Inače je jako razigrana, živa i trči po kući većinu dana. Sinoć je večerala kao i svaki dan u 22 sata i zaspala te se probudila danas ujutro oko 10 sati i pri pokušaju da se digne počela je teturati. To teturanje se nastavilo i sljedeći sat, ali je normalno doručkovala i obavila nuždu.  Slijedeće sate normalno odlazi na WC , jede, ne pije vodu nego mlijeko. Kada sve to obavi spava. Prati zvukove s okicama ubrzano, ne trese se, nema nikakve napadaje, ne povraća i ne ide joj nekontrolirano slina. Da li je moguće da se negdje udarila glavicom pa ima problema ili je nešto drugo u pitanju?! Hvala! Goga

O: Po opisanim simptomima ne bih rekla da maca tetura jer je udarila glavom, s obzirom na to da su simptomi potresa mozga ipak drugačiji. Kod potresa mozga se prije svega, uz nesiguran hod, javlja i povraćanje te osjetljivost na jako svijetlo, koje Vi ne navodite, a i sam potres mozga obično uslijedi nakon dosta jakog udarca u glavu, pa tako ne vjerujem da se maca toliko mogla udariti da si je izazvala spomenuto.

Teturanje je najčešće simptom od strane centralnog živčanog sustava, a do njega dolazi kod raznih stanja i oboljenja.

Kako se radi o mladoj maci, također je moguće da je došlo do metaboličkog poremećaja, odnosno rahitisa. Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primjetni. Prvi simptomi koji se mogu uočiti su šepanje pri skoku i bolno mijaukanje pri dodirivanju zglobova i kralježnice pri repu. U težim slučajevima, mačke ne mogu normalno hodati, pa samo sjede i odbijaju se kretati. Ukoliko se ne poduzme ništa povodom takvih simptoma, dolazi do skraćivanja kralježnice i krivljenja nogu, a javljaju se i kvržice na tijelu blizu repa. Mačke postaju apatične i apetit im je smanjen. Pošto je mineralizacija kostiju minimalna, one postaju veoma krhke. Lako dolazi do prijeloma, naročito dugih kostiju, nosnih kostiju, zglobova, a nerijetko i kičme. Kod neliječenih slučajeva, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posljedice.

Također je moguće da se radi o upali unutarnjeg uha, zbog kojeg onda dolazi do poremećaja u ravnoteži. Kod upale uha može se javiti u težim slučajevima i bol pri otvaranju usta i prilikom jele te posljedično tome maca prestane jesti.

Još jedan moguć uzrok teturanju je hipoparatireoidizam gdje zbog niske razine kalcija u krvi dolazi do poteškoće pri kretanju, tremoru mišićja, a  u neliječenim i nedijagnosticiranim slučajevima uginućem zbog gušenja, tj. paralize dišnog mišićja.


Moguće je i da se radi o epileptičnom napadu.

Naposljetku, ne mora značiti da je išta od navedenog ispravna dijagnoza pa Vam zato savjetujem da svakako odvedete macu na pregled Vašem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr